Dorpsbelang Ferwoude
 
Ferwoude.EU

Toneelvereniging berichten

 

‘Lang en lokkich’ 2017

 

https://goo.gl/photos/5uycU7X9HwWnnBeS9

Klik op de foto om het album te openen.

Lang, lang geleden waren er een paar enthousiaste Ferwoudsters met het idee om een toneelvereniging te beginnen. En in het weekend van 3, 4 en 5 maart vierde dezelfde vereniging alweer hun tienjarig jubileum met het toneelstuk ‘Lang en lokkich’.

Het sprookje ‘Lang en lokkich’ werd verteld door een verwarde goede Fee, die werd vergezeld door prachtige kleine elfjes. Het speelde zich af in het decor van het Mearkebos waar onder andere Jiskepoester, De Prins, Readkapke, de baron en zijn butler Knoop, de Wolf, de kabouters en niet te vergeten Klein Duimpje woonden.

Een paar bekende verhalen liepen op een hilarische manier door elkaar, wat uiteindelijk allemaal samen kwam op het grote bal waar alle personage bij elkaar kwamen en waar uiteraard het glazen muiltje werd verloren. Uiteindelijk monde het geheel uit in een verrassend slot met allemaal stelletjes die niemand op voorhand bij elkaar had gezocht. Het plot van de da avond was een boodschap aan ieder in de zaal: “het maakt niet uit wie met je door het leven gaat en wat je achtergrond is, zolang je maar “Lang en Lokkich” leeft!

Hulde aan de spelers die allen vanuit hun rol, samen iets fantastisch hebben neergezet. Wat de avond wellicht nog extra bijzonder maakte, was dat de spelers naast het acteer talent het publiek ook nog verrasten met hun zangtalenten. Grappige, poëtische en soms zelfs ontroerende liedjes werden ten gehore gebracht. Ook de decorbouwers deden er dit jaar een schepje bovenop. De Finne werd letterlijk omgetoverd tot het “Mearkebos” waar veel was te bewonderen. Ook het vervoer van de prins en de koets van Jiskepoester maken het geheel helemaal af. De kostuums waren uiterst verzorgd, maar een kostuum is niet af zonder de grime. De schminkers hebben zich uitermate goed weten in te leven en zorgden voor de finishing touch. Het stuk is niet af zonder beeld, muziek en geluidseffecten, dit bleek wel uit de betovering van Jiskepoester die was voorzien van een ware animatie. Tot slot heeft natuurlijk de regisseur zich dit jaar uitgerekt om het beste uit de mensen te halen. Het resultaat heeft het onomstotelijke bewijs hiervoor geleverd.

Het is een prachtig, eigentijds en hilarisch toneelstuk geworden. De drie uitverkochte voorstellingen waren dit jaar voor het eerst in ‘de Finne’. Het gebouw blijkt uitermate geschikt voor toneeluitvoeringen. De spelers hebben nog nooit zo comfortabel kunnen spelen en achter de schermen was er veel ruimte voor de decorstukken zoals de koets, maar ook voor het schminken en omkleden. Een groot succes voor zowel toeschouwer als spelers!

Ondanks dat Ferwoude een klein dorp is, heeft de toneelvereniging uit alle hoeken hulp ontvangen. De vereniging wil dan ook iedereen bedanken die mee heeft geholpen om het weekend tot een succes te maken. Van beheerscommissie,  de vrijwilligers die iedereen van een hapje en drankje hebben voorzien  tot aan de peuteropvang die het decor van een  sprookjesachtig tintje wisten te voorzien en de kinderclub die de schilden met sprookjes erop hebben gemaakt welke als versiering dienden.

Het geheel werd enthousiast ontvangen door het publiek. De spelers waren goed op elkaar ingespeeld, het decor was prachtig, de dialogen scherp en hilarisch en er zaten een aantal leuke verrassingen in het stuk. Dit weekend is wel gebleken dat de toneelvereniging nog lang niet over de houdbaarheidsdatum is en er de komende tien jaar voor gaat om u allen weer te laten genieten van dit prachtige stukje vermaak.

 

“Bytiden is it te let” 2016

Microsoft Word - klepel april2Beste mensen, het toneel weekend ligt alweer een aantal weken achter ons, voordat wij ons gaan voorbereiden op de uitvoering in Workum, blikken we nog even terug.

Na maanden van intensief oefenen, regelmatig twee avonden per week, was daar dan op woensdag 2 Maart de generale. Men zegt altijd een slechte generale geeft een goede voorstelling, maar in dit geval verliep de generale eigenlijk bovenverwachting goed! Het decor was prachtig geworden, de spelers waren op scherp, waar teksten voorheen nog haperden, liep het nu vloeiend en de emotie zat er goed in. Het gaf de spelers, maar natuurlijk ook onze regisseur vertrouwen en niets lijkt ons nog in de weg te zitten voor een mooi toneelweekend!

Maar dan … wordt het toch allemaal nog even spannend, wanneer eerst Jikke Sterkenburgh haar stem kwLeaflet klaarijt is en later Tjalling Ybema meld dat hij ziek is en niet instaat is om te spelen. Er wordt spoedberaad gehouden en al snel wordt besloten de vrijdagavond te laten vervallen. Ook in dit geval is het ontzettend fijn dat mensen vooraf kaarten reserveren, hierdoor kon ons belpanel alle bezoekers tijdig inlichten en stond er s’avonds niemand voor de “dichte deur”.

Zaterdagochtend wachtte iedereen in spanning af of we deze avond het podium op konden … eerst een positieve mail van Jikke, gelukkig heeft ze haar stem weer terug! En dan tegen 12 uur kreeg de toneelploeg het verlossende mailtje dat Tjalling zich goed genoeg voelt om die avond te kunnen spelen!! En zo werd zaterdagavond voor het eerst het toneelstuk “Bytiden is it te let” gespeeld voor een enthousiaste volle Djippert. De bezoekers waren enthousiast over het toneelstuk en de wijze waarop de spelers hun rol vertaalden, dit gaf een geweldige stimulans en dat was te zien tijdens de tweede voorstelling op zondagmiddag!

Op 25 april maken we nog een uitstapje naar Workum, daar mogen we “Bytiden is it te let” nog eenmaal opvoeren in de feesttent, tijdens het koningsweekend.

Als vereniging kunnen we tevreden terugkijken op een mooi en geslaagd weekend.

Volgend jaar bestaan we 10 jaar en dan hopen iets bijzonders op de planken te kunnen zetten! Heeft u nog ideeën of suggesties laat het ons gerust weten.

Bestuur toneelvereniging Yn ‘e Djippe(rt)

https://goo.gl/photos/WAvBJS8jW7R7Ge3H8

 

Susters yn saken 2015

Microsoft Word - klepel april2

Beste mensen, het toneel weekend ligt alweer een aantal weken achter ons.

Het decor in de Djippert is weer opgeruimd en daarmee ook het bestaan van het klooster.

De première van ons toneelstuk was in Nij Mariënacker, waar we uitgenodigd waren door de Zonnebloem. Blij verrast waren we toen ongeveer 120 gasten het toneelstuk kwamen bewonderen. Een première is altijd spannend, maar des temeer als deze op een andere locatie is. Ondanks dat de spelers het decor uit de Djippert misten, werd het stuk goed ontvangen en konden we na een geweldig applaus met een positief gevoel naar huis; “de kop was eraf”.

En dan het toneelweekend in ons vertrouwde thuisbasis Ferwoude.leaflet klaar

Vanaf 16 februari begonnen de telefoontjes, apps en mailtjes voor het bestellen van kaarten. De spanning steeg, zeker wanneer tijdens de generale repetitie bleek dat de vrijdag en zaterdag avond zo goed als vol zaten en ook voor de zondagmiddag een leuk aantal kaarten waren gereserveerd. Dit gaf ons een geweldige stimulans!

Door het reserveren van kaarten zijn de bezoekersaantallen mooi verdeeld over de drie dagen.

En ja, na een lange periode van oefenen staan de spelers natuurlijk te popelen om zijn/haar rol aan het publiek te laten zien. Zij hebben dit met veel plezier, inzet en overtuiging gedaan en hopen dat jullie het als publiek hebben kunnen waarderen. Het is mooi om te zien dat het toneelstuk eigenlijk pas echt tot zijn recht komt tijdens de uitvoeringen. Wanneer het decor helemaal af is, licht en geluid goed zijn afgestemd, de laatste handtas door de dames van de schmink en dan natuurlijk het bij zijn van publiek wat het verhaal compleet maakt! We willen alle bezoekers dan ook hartelijk danken voor hun komst! Ook willen we iedereen, die op wat voor manier dan ook hun medewerking hebben verleend aan dit toneelweekend, bedanken voor hun bijdrage en inzet.

Als vereniging kunnen we terugkijken op een gezellig en mooi weekend.

We hopen volgend jaar weer een toneelstuk op de planken te kunnen zetten.

Bestuur toneelvereniging Yn ‘e Djippe(rt)

https://goo.gl/photos/w7a55roiByvc5mpi7

Toneelvereniging Ferwoude maakt “It Ienakter Festival” 2013 tot een groot succes

Afgelopen weekend was de jaarlijkse uitvoering van toneelvereniging Yn ‘e djippe ‘rt’ uit Ferwoude. Net zoals voorgaande jaren was ook deze editie een groot succes. Toen het weekend van start ging waren de vrijdag- en zaterdagavond al uitverkocht en waren er voor de zondag nog maar enkele kaarten beschikbaar

Door Jikke van der Weide

Omdat er drie korte eenakters werden gespeeld, was deze avond omgedoopt tot het Ienakter festival. De drie eenakters die werden gespeeld waren ‘Tine kin it paad net fine’, ‘in barre tocht’ en ‘in soer puddinkje’. Door deze opzet was er veel afwisseling en was er ook geen één eenakter die snel verveelde. Vervelen deed het publiek ook niet, want de reacties uit de zaal waren enthousiast. Er werd veel gelachen tijdens de eenakters.

De leden van de toneelvereniging presteerden ook erg goed. Een paar acteurs hadden meerdere rollen en lieten hiermee zien dat ze totaal verschillende karakters neer konden zetten. En de eventuele foutjes, zoals een televisie die niet werkte op het juiste moment, werden gelijk vergeven door het publiek. De toneelvereniging kan wederom terugkijken op een succesvolle editie van hun jaarlijkse voorstelling in de Djippert!

Een toevoeging van de toneelvereniging

Wij willen alle vrijwilligers en bezoekers van ons Ienakter Festival hartelijk danken voor hun bijdrage aan dit succes. Tevens hopen wij jullie volgend jaar weer te ontmoeten tijdens de voorbereidingen en de uitvoeringen.

Klik op de foto voor het gehele album.

https://goo.gl/photos/MTJm4rxL3bmyfhfY6

 

Ferwoudster toneelvereniging presenteert ‘It Ienakter Festival’ 2013

Het is bijna weer tijd voor de jaarlijkse toneeluitvoering van de Ferwoudster toneelvereniging Yn ‘e Djippe ‘rt’. Dit jaar komt het gezelschap met het Ienakter Festival wat plaats vindt op 1, 2 en 3 maart. Wilt u bij dit festival zijn? Reserveer dan snel kaarten.

Toneel 2013

Tijdens het festival worden er drie verschillende eenakters gespeeld: ‘Tine kin it paad net fine’, ‘In soer puddinkje’ en een ‘barre tocht’.

‘Tine kin it paad net fine’ draait om Nora, die een date heeft in de sportschool met haar scharrel. Maar haar plannen worden ruw verstoord door de oudere en onnozele Tine. Nora ergert zich aan Tine en is opgelucht als ze eindelijk weggaat. Maar komt Nora haar date nog?

‘In soer puddinkje’ gaat over het testament van Desmond Clairborn. De familie Clairborn is bijeen geroepen voor de verdeling van het testament. Alleen is er geen echte familieband en verschillen de familieleden erg van elkaar. Wat zal de verdeling van het testament zijn?

Een ‘barre tocht’ gaat over de Elfstedentocht. De zusters Leida en Jenny moeten onopvallend een pakje naar Dokkum brengen en willen deze afleveren bij de drukke stempelpost tijdens de tocht. Hun buurjongen Flip, die stiekem verliefd is op Jenny, gaat het pakketje afleveren. De zusters wachten de hele dag in spanning af, maar als er op de deur wordt geklopt is het niet Flip die voor de deur staat.

Wilt u weten hoe deze eenakters aflopen? Kom dan naar ‘it Ienakter Festival’ in Dorpshuis de Djippert te Ferwoude op vrijdag- en zaterdagavond of zondagmiddag.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur en de matineevoorstelling op zondag om 15.00.

Het is verstandig om te reserveren, want voorgaande jaren zat de zaal vol. Dit kan via het e-mailadres toneelferwoude@gmail.com of op maandagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur op het telefoonnummer 0515-543174. Kaarten kosten 5 euro voor volwassenen en voor basisschoolkinderen 2 euro. Reserveert u via de e-mail? Let er op dat u een bevestigingsmail krijgt, want alleen dan is er voor u gereserveerd.

 

Toneel 2012Microsoft Word - klepel april2

Uitvoering Yn ‘e Djipp”rt” groot succes

 

Op 2 en 3 maart was het weer zover; na een half jaar oefenen en voorbereiding eindelijk de uitvoering. De weken voorafgaand is er nog intensief geoefend en zelfs op de laatste oefenavond is de laatste scene nog aangepast. Op de dinsdag stond er een artikel in de Friso, met een mooie foto en dito advertentie.

Op vrijdagavond wordt om 6 uur verzameld in de Djippert. Eerst de schmink op het gezicht en dan nog een half uur rond lopen met de zenuwen in de buik. De rokers steken de één na de andere sigaret op en de niet-rokers nemen een alcoholische versnapering om de spanningen te onderdrukken.

Om 20.00 uur gaat het gordijn voor de eerste keer open. De ongeveer 90 aanwezigen kunnen kijken naar een prachtig decor (een waar stilleven), maar de stilte wordt al snel verstoord door Wietske en Evert Jan. De eerste scenes verlopen voorspoeding en om kwart over negen is het pauze. In de pauze zijn de eerste spanningen verdwenen, aangezien een ieder zijn debuut heeft gemaakt op het toneel. Na een pauze van drie kwartier wordt het toneelspelen vervolgd. Rond half elf kan er geconcludeerd worden dat de eerste avond succesvol is geweest. Het spel is goed, we krijgen lovende kritieken en de opkomst is meer dan uitstekend.

Op zaterdag is het gebruikelijk dat wij rond half zes, zes uur verzamelen. Er wordt dan gezamenlijk gegeten, althans men probeert te eten. Er zijn spelers bij die maar een paar hapjes kwijt raken. Na het eten wordt er geschminkt en volgen dezelfde rituelen als op vrijdagavond.

Om kwart over zeven komen de eerste gasten de zaal al binnen. En een kwartier later is de zaal al voor meer dan de helft gevuld. Het bestuur maakt zich enigszins zorgen, kunnen we alle gasten herbergen of… De advertentie in de Friso heeft zijn werk meer dan goed gedaan en de zaal is tot op de laatste stoel gevuld. Deze avond heeft ons geleerd dat er echt niet meer dan 160 mensen (zittend) in de Djippert kunnen.

Ook deze avond verloopt het toneelspel naar tevredenheid. Het toegestroomde publiek is enthousiast en beloont de spelers met een groot applaus. De toneelavond wordt afgesloten met een verloting en na afloop is er nog ruim gelegenheid om na te praten.

Al met al een zeer succesvol toneelweekend. In de komende tijd zal het weekend geëvalueerd worden. De eerste conclusie zal zijn dat wij terug kunnen kijken op een schitterend seizoen. Maar we zullen ook moeten bespreken of wij het volgende jaar een extra uitvoering gaan geven en/ of met een voorverkoop moeten starten. Het komende seizoen zullen we moeten voorkomen dat de Djippert (opnieuw) te vol wordt.

Vanaf deze plaats wil toneelvereniging Yn ’e Djippe”rt” een ieder bedanken voor zijn/ haar bijdrage aan dit mooie weekend. Ook volgend jaar rekenen wij weer op jullie medewerking.

Klik op de foto voor het gehele album.

https://goo.gl/photos/SoM7b4gbfHS5Bo3HA