Dorpsbelang Ferwoude
 
Succesvolle verhalendag  met professional  “Abe de Verteller”

Succesvolle verhalendag met professional “Abe de Verteller”

Nieuwsgierigheid en spanning voerden de boventoon op de verhalendag van zondag 10 november 2019 in dorpshuis “De Finne te Ferwoude.

 Ongeveer een 60-tal mensen kon de bedenkster van deze verhalendag, Anke Zonderland-Bajema, welkom heetten en natuurlijk: Abe de Verteller.

Onder het genot van koffie/thee en limonade met wat lekkers nam Abe ons mee in zijn verhalen over mythes en sagen waarbij de spanning soms hoogtij vierde.  Abe wist de luisteraar te boeien over dorpen in Friesland zoals ‘het paaltje van Easterlittens’ waar ketels met muntstukken verborgen lagen. Het rode vaandel van Ferwoude, wie weet waar dat te vinden is? En wat te denken van ‘de wonderlijke kinderboom’, die nog niet gevonden is in Ferwoude?

Velen waren benieuwd wie deze middag de verhalen zouden gaan vertellen én waar…  

De 1e verteller was Hindrik Stellingwerf die ons mee nam in zijn verhaal over de kronieken van Ferwâlde die zich afspeelden in en rond de school wat nu ons dorpshuis is.

De 2e verteller Hielke Bleeker was inmiddels afgereisd naar de Timmermanswerkplaats waar we het verhaal van de wijze koning Salomo kregen te horen. Een In Memoriam over “ De brêge fan Parregea”.

De 3e verteller Jan Bauke van Asperen verwelkomde ons met bekende orgelklanken in de kerk. Een verhaal over een bijzonder meisje dat er alles voor over had om aan een bijbel te komen.

Het Beeldende verhaal was wel voor velen de klap op de vuurpijl; alle luisteraars mochten een kijkje nemen in het voormalige dorpshuis ‘De Djippert’ dat nu bewoond wordt door Rob van der Zande & Bianca Groenewoude.

De 4e vertelster, Anke Zonderland-Bajema, nam ons mee in haar verhaal, ‘ko Helga, wer sei in bysûnder bân mei hie en 1 mei wie’.

Abe heeft ons deze middag laten zien hoe je een verhaal op boeiende wijze kan vertellen en de spanning op kan voeren.

Jelle Attema bedankte de aanwezigen voor hun bijdragen en Ieb de Jong overhandigde hen een attentie in de vorm van “Kljeallepoat en geitekeutels” laatstgenoemde was bedoeld om de keel te smeren.

Als afsluiting van deze succesvolle middag was er voor iedereen soep en een broodje. Dorpsbelang 100 jaar & Jubileumcommissie

Fotoalbum