Dorpsbelang Ferwoude
 
Kinderclub Gaast & Ferwoude

Kinderclub Gaast & Ferwoude

De feestdagen zijn allang voorbij als u dit leest en het nieuwe jaar is al weer tijdje bezig. Daarom gaan we even paar maanden terug in de tijd en komen we uit op 11 januari 2019. We gingen met zijn allen naar de speellokaal om spelletjes te doen. Allemaal gingen we in een kring zitten op de vloer. 1 van de kinderen ging met ouder naar de andere kant van de deur staan.  Vervolgens wezen we iemand aan om verstopt te gaan zitten achter de kast en daarbij gingen we van plaats ruilen in de kring. Daarna mocht de gene die achter de deur stond raden wie miste uit de kring. Dat viel nog niet mee, maar ze kwamen er achter wie er miste. Na paar keer verstopten we 2 kinderen of kind en ouder achter de kast. Het volgende spel was meisjes tegen de jongens. Elk aan een kant achter een lijn moesten ze proberen elkaar af te gooien met een bal. Je was alleen af als je geraakt was onder de knieën. Daarboven mocht niet en verdedigen met de handen mag. De jongens en de meisjes waren aan elkaar gewaagd en de eind stand was gelijk. Later nog met een grote legoblok recht opstaand moesten ze proberen hun eigen legoblok te verdedigen en de andere met een bal omgooien. Daarbij was het ook jongens tegen de meisjes. Daarbij kwam de eindstand ook gelijk. Er werd fanatiek gespeeld, maar ook samen gespeeld. De grote kinderen gaven de jongere kinderen ook de kans om te gooien. Prachtig samen spel.

De volgende kinderclub was 1 februari 2019. Ze gingen met canvasdoeken en puzzelstukken in de weer. De puzzelstukken hadden verschillende kleuren van zwart tot goud. Eerst maakten ze een tekening op de canvas en daarna gingen ze het beplakken met puzzelstukken. Zodat de creaties nog meer tot leven kwam. Zoveel verschillende creaties er was geen een hetzelfde. Wie de creatie klaar hadden gingen lekker even buitenspelen met elkaar.

15 maart 2019 gingen we aan de slag met katoenen placemats. Deze kun je overal voor gebruiken voor bij eten of op tafel of bij de computer of bedenk maar wat. De kinderen dachten al snel na waar ze hem voor zouden gebruiken. Placemats werden uit gedeeld en ze gingen met textielstiften in de weer. Aantal gingen met eigen hand creaties maken en de andere gebruikte er sjablonen voor om tot een pracht creatie te komen. Ieder ging voor zijn eigen aan de slag en er werd hard gewerkt en lekker gekletst. Als de placemat klaar was werd hij nog even gestreken(door een ouder) zodat de textielstift er mooi opblijft zitten. Daarna nog even lekker buiten spelen met elkaar. Lekker uitwaaien.

12 april 2019 de laatste keer van dit seizoen 2018/2019. Dit sluiten we af met een speurtocht door het dorp Ferwoude heen. Het was prachtig weer, maar in de wind was het heus nog wel een koud briesje. De start begon vanuit de Finne. Er waren 4 groepen, elke groep had 6 kinderen en zijn eigen kleur blauw, rood, oranje of groen. Bij de start kregen ze brief met daarin de aanwijzing waar ze heen moesten. De een ging  naar sportveld, de andere naar de kerk en weer een naar huis van Sietske, laatste bleef op plein van de Finne, want daar was ook een opdracht. Als ze daar waren lag er weer een brief voor hun wat ze moesten doen en waar dan de reis heen ging. Bij sportveld was de opdracht een placemat dat in stukken was in elkaar te puzzelen, de puzzel zelf was niet moeilijkheidsgraad, maar de wind maakte het lastig dat het bleef liggen. De Finne opdracht was met twee tennisballen zoveel mogelijk paaltjes(waar cijfers op stonden) om te gooien. Aantal punten werd genoteerd van elk kind en daarna opgeteld. Opdracht bij de kerk was een zoekplaat. Er werden vragen gesteld hoeveel van dat, hoeveel van dit, wie doet wat en welke beroepen enz. Ook nog een plaat met hoeveel verschillen er zijn. De opdracht bij Sietske was. 2 kinderen gingen vlechten en de anderen gingen soepbolletjes met rietje van de ene kom naar de andere kom brengen. Dit alles moest binnen 2 minuten gebeuren om zoveel mogelijk cm te vlechten en zoveel mogelijk soepbolletjes in de andere bak. Bij elke opdracht was ook nog een letter te verdienen. De letter in je eigen kleur nam je mee, maar hier en daar onderweg van ene opdracht naar de andere hing ook nog letters. De laatste opdracht was bij fam. v/d Valk en daar kwamen alle groepen samen. Van de 12 letters een woord puzzelen. LENTEBLOEMEN was het woord. Iedereen had het goed. We hebben daar nog wat lekkers genuttigd en bekertje limonade. Daarna gingen we met zijn allen terug naar de Finne wandelen. We bedankten de kinderen voor de fijne tijd en tot volgend seizoen. De leidsters Fokelien, Marieke, Coby en ouders die ons afgelopen seizoen geholpen hebben ook ontzettend bedankt. Iedereen alvast fijne vakantie en tot de volgende seizoen.

Groeten Sietske Plantinga en Sijtske de Jong