Dorpsbelang Ferwoude
 
Het tienjarig sprookje van toneelvereniging Yn ‘e Djippert

Het tienjarig sprookje van toneelvereniging Yn ‘e Djippert

Lang, lang geleden waren er een paar enthousiaste Ferwoudsters met het idee om een toneelvereniging te beginnen. En in het weekend van 3, 4 en 5 maart vierde dezelfde vereniging alweer hun tienjarig jubileum met het toneelstuk ‘Lang en lokkich’.

Het sprookje ‘Lang en lokkich’ werd verteld door een verwarde goede Fee, die werd vergezeld door prachtige kleine elfjes. Het speelde zich af in het decor van het Mearkebos waar onder andere Jiskepoester, De Prins, Readkapke, de baron en zijn butler Knoop, de Wolf, de kabouters en niet te vergeten Klein Duimpje woonden.

Een paar bekende verhalen liepen op een hilarische manier door elkaar, wat uiteindelijk allemaal samen kwam op het grote bal waar alle personage bij elkaar kwamen en waar uiteraard het glazen muiltje werd verloren. Uiteindelijk monde het geheel uit in een verrassend slot met allemaal stelletjes die niemand op voorhand bij elkaar had gezocht. Het plot van de da avond was een boodschap aan ieder in de zaal: “het maakt niet uit wie met je door het leven gaat en wat je achtergrond is, zolang je maar “Lang en Lokkich” leeft!

Hulde aan de spelers die allen vanuit hun rol, samen iets fantastisch hebben neergezet. Wat de avond wellicht nog extra bijzonder maakte, was dat de spelers naast het acteer talent het publiek ook nog verrasten met hun zangtalenten. Grappige, poëtische en soms zelfs ontroerende liedjes werden ten gehore gebracht. Ook de decorbouwers deden er dit jaar een schepje bovenop. De Finne werd letterlijk omgetoverd tot het “Mearkebos” waar veel was te bewonderen. Ook het vervoer van de prins en de koets van Jiskepoester maken het geheel helemaal af. De kostuums waren uiterst verzorgd, maar een kostuum is niet af zonder de grime. De schminkers hebben zich uitermate goed weten in te leven en zorgden voor de finishing touch. Het stuk is niet af zonder beeld, muziek en geluidseffecten, dit bleek wel uit de betovering van Jiskepoester die was voorzien van een ware animatie. Tot slot heeft natuurlijk de regisseur zich dit jaar uitgerekt om het beste uit de mensen te halen. Het resultaat heeft het onomstotelijke bewijs hiervoor geleverd.

Het is een prachtig, eigentijds en hilarisch toneelstuk geworden. De drie uitverkochte voorstellingen waren dit jaar voor het eerst in ‘de Finne’. Het gebouw blijkt uitermate geschikt voor toneeluitvoeringen. De spelers hebben nog nooit zo comfortabel kunnen spelen en achter de schermen was er veel ruimte voor de decorstukken zoals de koets, maar ook voor het schminken en omkleden. Een groot succes voor zowel toeschouwer als spelers!

Ondanks dat Ferwoude een klein dorp is, heeft de toneelvereniging uit alle hoeken hulp ontvangen. De vereniging wil dan ook iedereen bedanken die mee heeft geholpen om het weekend tot een succes te maken. Van beheerscommissie,  de vrijwilligers die iedereen van een hapje en drankje hebben voorzien  tot aan de peuteropvang die het decor van een  sprookjesachtig tintje wisten te voorzien en de kinderclub die de schilden met sprookjes erop hebben gemaakt welke als versiering dienden.

Het geheel werd enthousiast ontvangen door het publiek. De spelers waren goed op elkaar ingespeeld, het decor was prachtig, de dialogen scherp en hilarisch en er zaten een aantal leuke verrassingen in het stuk. Dit weekend is wel gebleken dat de toneelvereniging nog lang niet over de houdbaarheidsdatum is en er de komende tien jaar voor gaat om u allen weer te laten genieten van dit prachtige stukje vermaak.