Dorpsbelang Ferwoude
 
Ferwoude.EU

Friese Nummerbewijzen

Onderstaand een stukje van http://www.tresoar.nl/ over Ferwoude. Het is een stukje uit het forum.

Chevrolet 1936 Master Sedan

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto’s en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)

B-24635

Yke de Jong, Ferwoude, gemeente Wonseradeel. Afgegeven: 4-7-1938

foto Auto
Hierbij de foto van de auto en eigenaar Yke de Jong.( mijn vader). De Chevrolet was een taxi auto die mijn vader kocht van Klaas Bakker de kruidenier uit Ferwoude. Klaas Bakker moest hem verkopen omdat zijn ogen slecht werden. Mijn vader had met zijn 18 jaar en 1 maand, ineens een taxibedrijf.

(fotonr: 2960. Bron: Dirk de Jong, Gorredijk)

Nu nog het merk en typeaanduiding van de auto. Wanneer is deze auto “ter ziele” gegaan?
Liekele Helmus, Almere (17-11-2009)

Het verhaal van de Taxi auto van Yke de Jong uit Ferwoude.

In 1938 kocht mijn vader de taxi van kruidenier Klaas Bakker uit Ferwoude.
Mijn vader had op z’n 18de jaar zomaar een bedrijf. Zijn werkplaats kwam in het stoomgemaal even buiten Ferwoude waar mijn opa Durk met oma Anne woonden. Fietsen opmaken, motoren repareren, elektricien en taxi rijden. Tot de oorlog uitbrak ging het goed.
Bang dat de Duitsers zijn auto en motor in beslag zou nemen, werd eerst de motor geheel gesloopt en bij verschillende boeren (zijn klanten) verstopt in het hooi. De auto was moeilijker, mijn opa had de oplossing. Tussen Ferwoude en Parrega was een polder met turfgaten die diep genoeg waren.
De stoelen en banken en de motor werden eruit gehaald. In een nacht hebben ze auto met 2 paarden in het turfgat gesleept.
Platen met graszoden er over en weg was de auto.
Er waren in Ferwoude maar een paar mensen die dit wisten. De dag na de bevrijding kwam de wethouder van Wonseradeel al snel bij vader, hij moest naar het gemeente huis in Witmarsum elke dag. Als U voor benzine zorgt, maak ik vannacht de motor klaar.
Hij kreeg dubbel benzine, dus 2 dagen later reed de Chevrolet van 1936 ook weer naar Witmarsum met wethouder HNHK de Jong uit Ferwoude. Een week later moesten alle Taxi’s op het gemeente huis komen. Er moesten NSB ers opgehaald worden met de politie en vader moest een familie uit Ferwoude maar even ophalen, het waren zijn beste klanten in de oorlog. Daar bedankte hij voor. Dus kon hij naar huis.
Dat was het verhaal van de taxi Chevrolet uit Ferwoude.
Dirk de Jong (Gorredijk, voorheen Tijnje) (18-11-2009)

Het is een Chevrolet 1936 Master Sedan, zo te zien zonder aanbouwde ‘koffer’. Ik denk dat het een Standard uitvoering was, gezien o.a. de gelakte koplampen.
Th. Zandbergen (18-11-2009)

We weten nog heel goed dat de auto daar in de grond zat bij Hendrik Bootsma aan de linker kant van Aaltjemeerweg, net voor het hek dat naar de plaats van H. de Witte ging op wat hogere grond. We hadden onze vader gevraagd waar om ze daar naar turf groeven want het gat was heel diep en er waren niet veel turven, maar we wisten niet tot de oorlog voorbij was dat daar de auto er in zat.
Mijn moeder mocht na de oorlog in de winter tijd om en bij 1950 op zondags met deze auto mee rijden naar de Gereformeerde kerk in Gaast. En op een keer zat ze voorin en had ze haar voet op het gas pedaal en dacht wat gaat het snel tot dat ze dicht bij een hek kwamen op de zee dijk weg en Yke zei wil de vrouw haar voet wel even verplaatsen want we zullen toch moeten stoppen voor het hek, na die tijd wilde mijn moeder niet meer voorin te zitten.
Yke heeft ons ook naar Den Haag gebracht voor dat we naar Canada gingen in 1951 voor de keuring maar ik geloof toen had hij een grotere auto gehuurd.
De groeten uit Canada
Ray (Rein) van der Schaaf (ray.rosetelus.net) (13-12-2009)