Dorpsbelang Ferwoude
 
100 jaar “Dorpsbelang” Ferwoude 2019

100 jaar “Dorpsbelang” Ferwoude 2019

Nadat het startschot was gelost kon de Jubileumcommissie  de handjes uit de mouwen steken onder het toeziend oog van een afgevaardigde van Dorpsbelang.

In een geheel ontspannen sfeer werden de voorbereidingen getroffen en daar kwam als eerst een traktatie uit de bus, want wie jarig is trakteert. Een zeer nuttige sleutelhanger met een muntje, te gebruiken voor het winkelwagentje.

Duidelijk zichtbaar waren de “Banners” aan beide zijden van het dorp, alles werd een stuk vrolijker met de bloembakken die aan palen, bruggen en ander in het oog vallende plaatsen stonden.

Iedereen mag het weten “Dorpsbelang viert een jaar lang feest.

In april speelden we een ‘Pubquiz’ onder leiding van een talentvolle dorpsgenoot ‘Wie wordt het slimste team van Ferwoude in 2019 ?’

Eind juni werd voor de 100ste keer het Dorpsfeest gevierd.

Op vrijdagavond 5 juli vond er een unieke wandeltocht van  7,3 km  plaats met als hoofdmoot ‘Swalkje troch it lân’  yn de omkriten fan Ferwâlde.  Wie na veel gestuntel en geklauter de eindstreep haalde werd beloond met een lekker stukje koek (koekefretterke) waar Ferwoude zijn naam aan dankt.

Zaterdag 31 augustus zetten de bedrijven in en rond Ferwoude hun deuren open,  graag vertelden zij over hun bedrijf en werkzaamheden. Het dorpshuis’

‘De Finne’ was geopend zodat de bezoekers voor hun natje en droogje daar terecht konden.  Een stralende dag met veel aanloop op de diverse bedrijven en veel positieve reacties.  Tijd te kort om overal naar toe te gaan, dus voor herhaling vatbaar.

In november stond er weer geheel iets anders op het programma waarbij aan de inwoners van Ferwoude gevraagd werden om op een smeuïge wijze een leuk verhaal te vertellen. Sages en mythes een waar of een niet waar verhaal, alles was welkom.  Alles was mysterieus , wie  de vertellers  waren bleef geheim en  wat moeten we ons voorstellen bij een beeldend verhaal ? Abe de professionele verteller gaf alleen wat aanwijzingen en voor de rest moesten de vertellers de luisteraars weten te boeien. En dat is gelukt.

Het mooiste was nog dat elke toehoorder van deze middag een kijkje mocht nemen in het geheel verbouwde oude ‘Dorpshuis’  de ‘Djippert’, dat was de verrassing van het beeldende verhaal. Na wat soep en broodjes konden we weer terug zien op een leuke en gezellige  middag.

Als afsluiting van dit feestelijk jaar werd de  laatste activiteit  van de “Jubileumcommissie”  op zaterdagavond 14 december een muzikale feestavond georganiseerd met als thema Feestjûn “De gang deryn” met m.m.v. de band “PlusUs” en op elk uur een feestverhogende  flitsactiviteit voor jong en oud.  Met  door een commissielid geschreven lied op de wijze van “De Wrald rover fan de Dubliners” was dit de laatste uitzetter.

Refrein;

Ferwâlde is no 100 jier     4 x klappe

No,no wat in fertier           2 x klappe

It is feest yn de Finne

No mei gang der hinne

Ik bin in reiziger foar safolle jier

Nergens foar in Djippertmuntsje krige ik  wat bier

En no tocht ik mar gau werris  te plak

De Finne yn Ferwâlde fyn ik mei alle gemak.

Ik bin in Ferwâldster foar safolle jier

Jou mei alle wille wat muntsjes  foar patat en bier.

De oare dei sa beroerd as in kat

It feest wie machtich, mar dit is my wat.

It feestjier is no sawat oan it ein.

Fan alles belibbe, it is mei gang omflein.

Lit us no noch wat dunsje en fiel dyn mar frij.

 Want oer hundert hier binne wie der echt net meer bij.

Dorpsbelang 100 jaar Ferwoude Jubileumcommissie.

Harmke Haanstra,

    Tjeerd Stellingwerf,

               Jelle Klaas de Boer,

                                Jelle Attema,

                                      Anke Zonderland,

                                                          Ieb de Jong